Kan föräldrarna inte enas behöver de vända sig till en domstol (tingsrätten där barnet har sin hemvist) för att få prövat vad som är bäst för barnet.
Sedan den 1 mars 2022 ska föräldrarna som huvudregel ha besökt familjerätten för informationssamtal innan en ansökan om stämning kan inges till tingsrätten. Informationssamtalet ska ge föräldrarna relevant information som syftar till att de ska hitta en lösning som är bäst för barnet. Vid behov kan föräldrarna erbjudas samarbetssamtal eller vägledas till stöd och hjälp. Om föräldrarna inte kan enas utfärdas ett samtalsintyg för informationssamtal som sedan ska ges in till tingsrätten vid ansökan om stämning.
En vårdnadstvist, tvist om barns boende eller tvist gällande umgänge med barn inleds i domstolen genom att en av föräldrarna lämnar in en stämningsansökan (stämmer den andra föräldern) och yrkar på ensam vårdnad om barnet, boendet om barnet och/eller umgänge med barnet. Efter att stämningsansökan lämnats in med de yrkanden som finns så får motparten möjlighet att ge in sitt svaromål (ett skriftligt svar på stämningsansökan) med sin inställning och eventuella genstämning (där egna yrkanden framställs).
Domstolen uppdrar även ofta åt socialtjänsten genom familjerätten att inkomma med ett så kallat snabbyttrande där de håller samtal med parterna och barnet (om barnet är i sådan ålder och mognad att denne kan berätta om sin situation). Därefter bokas ett sammanträde in i tingsrätten, en så kallad muntlig förberedelse. Syftet med en muntlig förberedelse är att se om parterna kan enas tillfälligt eller slutligt i målet. Kan parterna inte enas kan tingsrätten fatta ett interimistiskt beslut som gäller fram till dess att parterna kommer överens om annat och denna överenskommelse har godkänts av socialnämnden, eller om tingsrätten beslutar om annat. Det kan hållas flera muntliga förberedelser i ett mål.
Om parterna inte lyckas komma överens kan det finnas skäl att inhämta en utredning i målet. Tingsrätten ger då familjerätten i uppdrag att utreda de tvista frågor som finns, vilka kan vara vårdnad om, boende och/eller umgänge med barnet. En sådan utredning genomförs genom att enskilda samtal hålls med föräldrarna och ofta även barnet. Där det är möjligt sker hembesök där föräldrarna observeras tillsammans med barnet. Registerkontroller görs och det kan även hållas samtal med olika referenspersoner såsom förskole- och skolpersonal eller annan för barnet betydelsefull person. När allt material har inhämtats görs en analys och bedömning av som har kommit fram under utredningen. Därefter ges, utifrån vad utredarna anser vara bäst för barnet, ett förslag på hur tingsrätten bör meddela dom i målet. En utredning pågår vanligtvis mellan fyra och sex månader.
Om parterna inte kommer överens under målets gång så avslutas målet med en huvudförhandling där föräldrarna, vittnen och eventuella sakkunniga hörs samt där den skriftliga bevisningen presenteras. Därefter meddelar tingsrätten en slutlig dom, vilket oftast tar två veckor efter avslutad förhandling.
Är en förälder missnöjd med domen kan den överklaga denna till hovrätten inom tre veckor från det att domen meddelades. Det krävs dock prövningstillstånd för att hovrätten ska pröva målet på nytt.
Advokat Annica Boudin har stor erfarenhet av tvister gällande barn. Hon företräder dig som förälder i mål rörande vårdnad om barn, boende om barn och/eller umgänge med barn. Byrån erbjuder dig en gratis kortare rådgivning per telefon där du kan få råd och hjälp gällande hur du kan gå vidare med ditt ärende.